duminică, 24 martie 2013

Gramofon – poate cel mai frumos vals vienez compus de un român

Mulţi l-au auzit, îl fredonează, dar puţini ştiu că e un vals compus de un român. Se numeşte Eugen Doga şi el a aşezat pe portativ notele piesei Gramofon.



Născut pe 1 martie 1937, dincolo de Prut, în satul Mocra din Transnistria, Eugen Doga s-a făcut cunoscut mai ales prin muzica de film. A semnat coloana sonoră a peste 200 de pelicule şi a fost recompensat de două ori cu Scoica de Aur, la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian pentru muzica din Lăutarii şi Şatra.

Cel mai cunoscut vals al compozitorului moldovean se numeşte Dulcea şi tandra mea fiară, din filmul rusesc cu acelaşi nume:



Eugen Doga s-a stabilit la Moscova de câţiva ani. Ruşii îi zic Evgheni Dimitrievici Doga. Poate nu ştiaţi, tot compozitorul moldovean a realizat coloana sonoră a unor filme de animaţie, cum ar fi Maria Mirabela, Capra cu trei iezi sau Guguţă.
Cel mai cunoscut vals semnat un român rămâne însă Valurile Dunării, compus de Iosiv Ivanovici. Valsul a făcut repede înconjurul lumii şi multă vreme a fost atribuit unor compozitori celebri, cum ar fi Johann Strauss-fiul. Acesta a compus însă Dunărea Albastră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu