luni, 18 februarie 2013

Te tăvăleşti de plăcere! Tăvălita - prăjitura de casă ca-n vremurile de altădată

Cea mai bună prăjitură de cofetărie este cea... făcută acasă. Nu e sofisticată, dar are "dedesubturi", e sobră şi fără jocuri de culori, dar te atrage irezistibil prin gustul ei, nu dă pe dinafară de dulce, dar te însoţeşte în cele mai dulci momente. Ea e vedeta cofetăriei de acasă şi are numele de scenă: TĂVĂLITA.

INGREDIENTE:

4 ouă de găină sau 16 de prepeliţă
4 linguri cu vârf de făină
4 linguri de zahăr brut
4 linguri de ulei
4 linguri de apă minerală
1/2 plic de praf de copt
2 plicuri de vanilie
100 g fulgi de nucă de cocos

PENTRU SIROP:
200 ml lapte, 4 linguri de margarină, 4 linguri de zahăr, 4 linguri de cacao, esenţă de rom.

MOD DE PREPARARE:
Se separă albuşul de gălbenuş, albuşul se bate spumă cu un praf de sare, iar gălbenuşul se bate separat cu cele patru linguri de zahăr. Când se topeşte zahărul, se adaugă treptat peste albuşul bătut spumă. De data asta nu folosesc mixerul, ci telul, pentru a obţine o compoziţie mai...afânată. Se adaugă treptat şi o lingură de făină, amestecată cu praf de copt, o lingură de ulei, o lingură de apă minerală, apoi se omogenizează. Şi tot aşa până când sunt adăugate în compoziţie restul ingredientelor. La final, se adaugă cele două plicuri de vanilie. 
Se unge o tavă cu margarină sau cu ulei (poate fi folosită şi hârtia de copt, în funcţie de tavă), apoi se toarnă compoziţia şi se bagă la cuptorul dinainte încălzit. Timp de coacere: 30-40 de minute, în funcţie de cuptor. Eu, de fiecare dată, verific blatul cu o scobitoare. E copt dacă aluatul nu se lipeşte de scobitoare. Blatul se lasă, apoi, la răcit şi se taie în diferite forme, după preferinţe. 

PREGĂTIREA SIROPULUI:
Cele patru linguri de cacao se amestecă cu patru, cinci linguri de lapte până se dizolvă praful de cacao. Restul de lapte se pune la fiert cu zahărul şi se amestecă încontinuu până se topeşte zahărul. Când laptele începe să se încălzească, se adaugă margarina şi compoziţia de cacao. Se ţine pe foc 5-10 minute, până se topeşte margarina. Pentru un plus de consistenţă puteţi adauga o bucăţică de ciocolată. La final, se adaugă esenţa de rom. 

Bucăţelele de blat se scufundă în siropul călduţ şi se tăvălesc prin nuca de cocos. Te lingi pe degete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu