sâmbătă, 4 august 2012

Fingers-dovlecel, delicatesa de vară care nu-ţi mănâncă timpul

Crocanţi la exterior, moi în interior şi fără pic de ulei...înecaţi în sos gros de usturoi...mănânci până nu mai poţi. Şi se fac rapid.

Aveţi nevoie de:
- 3 dovlecei
- 300ml iaurt
- 50g caşcaval
- 5-6 linguri telemea rasă
- pesmet
- sare
- piper măcinat (opţional)

Dovleceii se spală bine, se curăţă de coajă şi se taie bastonaşe. Se aşează apoi pe un platou şi se presară cu sare. Trebuie să zacă acolo un sfert de oră, până iese apa din ei.

Între timp, porniţi cuptorul. ( Dacă nu e bine încins când puneţi dovlecelul, riscaţi să aveţi la final, în loc de crochete, dovlecel plutind într-o mare de caşcaval topit).

Caşcavalul şi telemeaua se dau prin răzătoarea mică şi se amestecă apoi cu pesmetul. Adăugaţi un praf de sare. (eventual şi piper sau alte mirodenii care vă plac pentru dovlecel).

Scurgeţi dovleceii de apă, îi daţi prin iaurt, apoi prin amestecul de pesmet şi caşcaval, după care îi aşezaţi în tava de cuptor. Eu n-am folosit nici hârtie de copt şi nici n-am uns tava cu ulei şi puteţi să faceţi la fel dacă aveţi o tavă neaderentă.

Băgaţi tava la cuptorul bine încins, la foc mare. Degeţelele de dovlecel sunt gata în 10-15 minute.

Se servesc călduţe, simple sau cu sos.
Cum nu prea mă dau în vânt după tzatziki, am făcut un sos de usturoi: din usturoi pisat, frecat cu un praf de sare, o lingură de ulei de măsline şi una de apă minerală, peste care se adaugă, la final, smântână sau iaurt. Depinde ce vă place mai mult şi de cât de gros vreţi să iasă sosul.

Scufundaţi în sos, dovleceii sunt nemaipomeniţi! Să aveţi poftă!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu