luni, 24 iunie 2013

Superstarul verii în bucătărie: supa de roşii cu tăiţei de casă

Suntem deja în plină vară, roşiile s-au ieftinit, avem deci ocazia perfectă pentru un răsfăţ cu supă de roşii. Se face rapid, e uşoară şi răcoritoare, având în vedere că se mănâncă mai ales rece. Iar dacă o îmbogăţeşti cu tăiţei de casă, îţi pui burta la cale pentru toată ziua.

Ai nevoie de:
1-1,5 kg de roşii
2 cepe
1 morcov
1 păstârnac
o ţelină mică
5-6 cartofi mici
pătrunjel frunze
apă
sare

Pentru tăiţei:
1 ou
un praf de sare
făină

Ceapa se curăţă şi se taie mărunt, ţelina o tai cubuleţe, iar morcovul şi păstârnacul rondele subţiri. Se pun la fiert cu 1 litru de apă. Când au început să fiarbă, adaug cartofii tăiaţi cubuleţe dacă sunt mai mari.

Între timp, spăl roşiile, le tai jumătăţi şi le dau prin răzătoarea mică. ( Eu aleg pentru supă roşiile coapte şi mai mari, dulci-acrişoare şi cărnoase). Le pun apoi la fiert, alături de celelalte legume, dar nu imediat după ce am pus cartofii, pentru că se întăresc. De regulă, îi las să fiarbă 10 minute şi apoi pun roşiile. Adaug sare şi apă cât să se umple oala de supă. Eu am folosit o oală cu o capacitate de 4 litri.

Cât timp fierb roşiile – la foc mic, că doar aşa iese cea mai bună supă - pregătesc tăiţeii.
Bat oul cu un praf de sare, apoi pun 3 linguri de făină. Amestec să se încorporeze făina, apoi încep să frământ ghemotocul de aluat. Adaug făină, până când aluatul nu se mai lipeşte. După ce devine uşor elastic, se întinde cu sucitorul, se rulează foaia obţinută şi se taie fâşii.


Tăiţeii se adaugă în supa clocotindă. Se lasă la fiert 8-10 minute.
Şi gata!

Supa e bună şi călduţă şi rece. Se serveşte cu pătrunjel verde tocat deasupra şi cu un ardei iute, proaspăt. E aşa de bună şi uşoară!

Să aveţi poftă!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu