marți, 3 iulie 2012

Malena sau cum să salvezi lumea de pe bicicletă


Marile iubiri se nasc și cresc în marile orașe. Poate pentru că sunt ferite de presiunea spațiului public din comunitățile mici... Sau poate pentru că aici își găsesc misterul incipient și provocarea ulterioară, care să le ajute să "crească". Sau, cine știe, poate pentru că pur și simplu adevărata singurătate o găsești în mijlocul mulțimilor și nu pierdut în deșert. Or, e cunoscut, nu poți iubi încolonat și ascuns în anonimatul grupului.

Dacă îți plac articolele Cu Suflet, ne găsești și pe Facebook

Malena a fost lăsată însă singură cu prejudecățile, invidiile și poftele unui mic sat sicilian. Simbolic, rolul soțului plecat la război este luat de un puști, Renato Amoroso, cel care va salva o lume și Lumea.

Timpul începe pentru Renato atunci când devine mândrul posesor al unei biciclete. Intră în rândul lumii și este acceptat în gașca unor puști care se foloseau de acest vehicul pentru a o "gusta" pe Malena în drumurile ei zilnice. Se conturează viitoarea societate. Genial cadrul în care viitorii maturi își compară "instrumentele": "Puțulică, stai acolo și nu ți-ai măsurat-o? Ia, să vedem, cine are scula mai mare?!".

Grupul se sparge, "puțulică" rămâne în umbra Malenei. Drumul de la copilărie, trecând prin descoperirea sexualității, către maturul așa-zis responsabil și integrat în societate e doar un pretext. Miza cea mare rămâne fragilitatea noastră și veșnica negociere a graniței dintre noi și societate.

Malena, "cel mai tare cur din Castelcuto", un film aproape perfect al lui Giuseppe Tornatore.

Un comentariu: