luni, 7 ianuarie 2013

Minunea de la Berna - renaşterea unei naţiuni













Nu-i lua de sus pe nemţi nici când sunt la pământ este o vorbă pe care ungurii au ignorat-o în 1954. Şi s-au "ars" atunci când lumea le era mai dragă. Germania se "aduna" după Al Doilea Război Mondial. O ţară devastată, pustiită, deprimată. Şi, ca în poveştile frumoase, un turneu de fotbal. Campionatul Mondial ajungea la a cincea ediţie, cu Elveţia ţară gazdă.

Germania începe cu o victorie lejeră în fata turcilor, dar şocul a venit în al doilea meci al grupei. O naţională legendară a Ungariei, neînvinsă de patru ani, nu le-a dat nicio şansă nemţilor. 8-3 şi întreaga naţiune germană era iar trimisă în braţele deznădejdii.


Povestea nu este doar despre fotbal, ci şi despre renaşterea unei naţiuni. Iar când vine vorba de Germania, ştim prea bine ce urmează. Victorii pe linie cu Turcia, Iugoslavia şi Austria şi finala de vis în faţa coşmarului maghiar. Starurile Puskas, Kocsis şi Hidegkuti sunt îngenuncheate într-un meci care a rămas în istorie ca "Minunea de la Berna". Rahn şi ceilalţi eroi ai Germaniei au produs un adevărat val de entuziasm în ţară. Minunea din fotbal a avut efecte şi în viaţa de zi cu zi.

Das Wunder von Bern (2003) - un film nu doar despre fotbal, bine făcut şi care ar prinde bine şi pe malurile Dâmboviţei.



Campionatul Mondial din Elveţia 1954 a fost primul turneu final televizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu