joi, 3 ianuarie 2013

"Pe dealurile Manciuriei', poate cel mai frumos vals rusesc

E unul dintre cele mai populare cântece rusești. L-am descoperit într-un film de excepție: Urga, al lui Nikhita Mikhalkov, lansat în 1991.

Valsul e compus de un militar rus, Ilia Alexeevici Șatrov, în 1906. Și cred eu că poate sta foarte bine alături de valsurile compuse de Ceaicovski sau Dmitri Șostakovici.



Inititulat inițial Regimentul Mokshanski pe dealurile Manciuriei, valsul are, în prezent, mii de variante. Mulți spun că a devenit celebru după ce a fost adaptat pentru coloana sonoră a filmului Onegin (1999), ecranizare a unei nuvele a lui Pușkin, cu Ralph Fiennes și Liv Tyler.



Dacă îți plac articolele Cu Suflet, ne găsești și pe Facebook

3 comentarii:

  1. Cam prea putine despre acest vals ; si nu se chema regimenul moksha ; ci "Regimentul Moshanski pe Dealurile Manciuriei". A fost compus de Iliya Shatrov si a fost cantat pentru prima data pe 24 aprilie 1908 in parcul Strukov din orasul Samara . Mai sunt multe de zis pe marginea acestui subiect ; mai documentati-va !

    RăspundețiȘtergere
  2. Am plins azi ascultind acest vals .ce minunatie ! Am cautat cuvintele..."stelele va privesc dragii mei eroi copii nevinovati morti departe pe dealurile manciuriei"..Shatrov..stenograful lui Dumnezeu. Cintecul e un ramas bun o exclamatie..plecam privind siderati la minunatie

    RăspundețiȘtergere
  3. caut demult filmul cu Ralph Fiennes, un link ceva?

    RăspundețiȘtergere